natalka: Pole powierzchni całkowitej prawidłowego ostrosłupa trójkkątnego równa się 144 √3 a
pole jego powierzchni bocznej 96 √3 . Oblicz objętość tego ostrosłupa.
20 sty 10:05
Basia:
Ostrosłup jest prawidłowy czyli jego podastawą jest trójkat równoboczny.
Pp=Pc-Pb = 144√3-96√3 = 48√3
a - długość boku podstawy
Pp= a2√3 / 4
a2√3 / 4 = 48√3
a2 = 48*4
a2 = 3*16*4
a =8√3
htrp = a√3/2 = 8*3/2 = 12
P1b - pole jednej ściany bocznej
P1b = 32√3
hb - wysokość ściany bocznej
P1b = a*hb/2
32√3 = 8√3*hb / 2
32√3 = 4√3*hb
hb= 32/4
hb =8
l - krawędź boczna
l2 = (a/2)2 + hb2
l2 = (4√3)2 + 82
l2 = 16*3 + 8*8 = 16*3 + 8*2*4 = 16(3+4) = 16*7
l = 4√7
H - wysokość ostrosłupa
H2 = l2 - (2htrp/3)2
H2 = 16*7 - 82 = 16*7 - 8*2*4 = 16(7-4) = 16*3
H = 4√3
--------------------
V = Pp*H/3 = 144√3*4√3/3 = 144*4 = 576
uprzedzam, że mogłam się pomylić w rachunkach
20 sty 12:52