julek: Długość boku ośmiokąta foremnego ABCDEFGH wynosi a. Oblicz pole czworokata ACEG.
19 sty 23:10
Bogdan:
Jeśli dany jest wielokąt foremny o boku a, to znaczy, że istnieje okrąg
o długości promienia r wpisany w ten wielokąt.
Pole powierzchni wielokąta (niekoniecznie foremnego) opisanego na okręgu
o promieniu długości r jest równe
P = pr
gdzie p to długość połowy obwodu wielokąta.
W podanym zadaniu p = (1/2) * 8a = 4a.
Wystarczy wyznaczyć długość r promienia okręgu wpisanego w ośmiokąt foremny
w zależności od a i po zadaniu
19 sty 23:25
Ewa: a można to rozwiązać licząc pola 8 trójkątów równobocznych o boku a?
19 sty 23:31
Ewa: tzn pole tego ośmiokąta?
19 sty 23:32
ola: a jaki związek ma r promień okręgu wpisanego w ośmiokąt foremny z bokiem kwadratu ACEG?
19 sty 23:33
julek: gdzie tam są trójkąty równoboczne?
19 sty 23:34
Ewa: a tak z ciekawości pytam, w sześciokącie foremnym są, wię może w ośmiokącie foremnym
też...
19 sty 23:36
Ewa: może r okręgu to połowa przekątnej czworokąta?
19 sty 23:40
julek: narysuj to sobie
19 sty 23:44
julek: Ma może ktoś jakiś pomysł?
Proszę o wskazówkę?
19 sty 23:50
Ewa: rysuję no i rzeczywiście okrąg nie styka się z wierzchołkami ośmiokąta... więc moja
teoria jest błędna. To chciałeś mi zasugerować?
19 sty 23:51
julek: w geometrii dobry rysunek jest na wagę złota
19 sty 23:52
Ewa: Też tak uważam

Chciałabym Ci pomóc, ale nie umiem
19 sty 23:54
julek: dzięki za chęci
19 sty 23:55
julek: inni też nie umieją mi pomóc
19 sty 23:55
Bogdan:
Ja Ci pomogłem. Narysuj ośmiokąt foremny, a w nim naszkicuj wpisany okrąg.
Jeśli rysunek masz poprawny, to łatwo obliczysz długość promienia tego wpisanego
okręgu, podpowiem, że potrzebne Ci będzie twierdzenie Pitagorasa dla trójkątów
prostokątnych lub znajomość wzoru na długość przekątnej w kwadracie.
20 sty 00:17
Bogdan:
Zobacz "gruba". Tam magdalena podała wzór na r w ośmiokącie foremnym.
20 sty 00:26
julek: Serdeczne dzięki Bogdanie. Czasami patrzę i patrzę i prostych rzeczy nie widzę.
20 sty 00:33
nocek:
Czasami trzeba korzystać z wikipedii!
"gruba " własnie to zrobiła!....
20 sty 00:41
nocek:
Sorry!.... to "magdalena" dała wskazówkę "grubej"
20 sty 00:42