krzychukitus: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=-n2+20n+12.Wyznacz wyrazy ciągu które
są równe 12 i najwiekszy wyraz ciągu.
19 sty 23:03
ola: -n2+20n+12=12
19 sty 23:12
ola: p=-b/2a=-20/2*(-1)=10
najwiekszy jest a10
19 sty 23:14
ola: a10
19 sty 23:15
Ewa: - n
2 +20n+12=12
-n
2+20n+12-12=0
-n
2+20=0
delta=0-4*20*(-1)=80
x
1=0-
√80/-2=-
√80/-2
x
2=0+
√80/-2=
√80/-2
Ciekawa jestem czy się pomyliłam
19 sty 23:17
Ewa: odp do pierwszego to √80/2
19 sty 23:18
ola: oczywiście, że się pomyliłaś
19 sty 23:19
Ewa: Heh, przepraszam, wprowadzam w błąd. Gdzie jest pomyłka?
19 sty 23:20
ola: n jak sama nazwa wskazuje jest liczbą naturalną
19 sty 23:20
ola: -n2+20n=0
19 sty 23:21
Ewa: No tak... ale w takim razie jak to rozwiązać?
19 sty 23:21
krzychukitus: chyba tak

EWA
19 sty 23:21
Ewa: zgubiłam n przy przepisywaniu, masakra
19 sty 23:22
ola: n przed nawias
19 sty 23:24
Ewa: Obiecuję się poprawić, na maturze już tak nie napiszę

(mam nadzieję)
19 sty 23:26
ola: piszesz podstawową
19 sty 23:44
Ewa: Gdybym pisała rozszerzoną, to nie popełniałabym takich błędów

Piszę rozszerzoną z
chemii i polskiego.
19 sty 23:47