ecia: mam powana sprawe potrzebuje 2 zadanka z ktorymi nie daje sobie rady

musze je rowniez
rozpisac

1) doprowadz do jednej potegi o podstawie 2
16 *
3√2 * 8
-2:3 *
√2 =.....
2) wykonaj dzialanie1/3*
√72-1/2*
√200+2/3*
√18
19 sty 22:16
ola: 16=24
21/3
23*(-2/3)
21/2
an*am=an+m
19 sty 22:22
ola: √72=√2*36=6√2
√200=√2*100=
√18=√2*9=
19 sty 22:24
puma:
16= 2
4 3√2 = 2
1/3
8= 2
3 (2
3)
- 2/3= 2
3*( -2/3)= 2
-2 √2= 2
1/2
terazpodstaw i podziałaj na potęgach
znasz podstawowe wzory !
2/ przekształć te pierwiastki;
√72 taka duża liczba pod pierw. może coś z tym podziałać!
tak
√72 =
√36*2 =
√36 *
√2 = 6*
√2 fajnnie

teraz podobnie
√18 = ........
i
√200 = ........
i juz będzie łatwo! No to do dzieła! .......

dasz radę "ecia" "ela" .........
19 sty 22:29