Siden: Rozwiąż równanie:
1)6/x-5=5/x+4
2)x/x+1=2/x+3
19 sty 21:40
ola: wyznacz dziedzinę
19 sty 21:48
puma:
Określ dziedzinę!( bo to równanie
wymierne czyli podstawa
rozw. równania
Co to znaczy ?.... mianownik nie może sie zerować!
mianowniki chyba widzisz?

napisz tak
6 5
---------- = ---------- pomnóż ..jak to Wy mówicie.."na krzyż"
x -5 x +4 ( MY mówimy po przekatnej)
dalej już bez problemu : zwykłe równanie z jedna niew.
ale ta dziedzina

!
P a m i ę t a j! rozwiązanie
musi € D
jak nie € D --- to nie ma rozw. jak € D --to jest rozw.
powodzenia to dla Ciebie teraz "banał"
każde tego typu już "roztrzaskasz"

Uwaga! .... jak Ci wyjdzie rozw. to podstaw go do równania!
gdy lew str. będzie zgodna z prawą !.... to na bank masz dobry wynik!
Do dzieła! Siden! Wierzę w CIebie!
Nie zawiedź mnie ? ok?
19 sty 21:52
Siden: okej zrobiłem to...
1) D=R\{-4,5}
2) D=R\{-3,-1}
ale co dalej ?
19 sty 21:55
ola: na krzyż
19 sty 21:57
Siden: Dobra wszystko git wynik jest ok, ale po co mi było liczenie dziedziny ?
19 sty 21:58
ola: bo jakby wynik nie należał do dziedziny to nie byłby rozwiązaniem
19 sty 22:01
Siden: aha czyli jakby jakis x wyszedł w 1) -4 lub 5 to nie piszę go jako rozwiązania? Okej
teraz juz wszystko rozumiem, dziękuję bardzo
19 sty 22:03
puma:
Ola! .. tyle Ci napisałam o Dziedzinie




A gdyby po rozwiązaniu wyszedł Ci x = np; 5 w pierwszym
to co?... nie może byc rozwiazaniem równania niewymiernego!
bo ?....... mianownik byłby wówczas = 0
dzielenie przez zero jest wykonalne? .... no nie


czyli wtedy podajesz odp; równanie wymierne nie ma rozwiazania!
I własnie po to okreslamy
dziedzinę
Jasne !
19 sty 22:04
puma:
Noooo.... o to chodziło! .. cieszę się ,że już to zrozumiałas
19 sty 22:06