nocek:
Witam! ( późną nocą

)
więc tak!
skoro tych wyrazów w sumie jest 28..
to co to oznacza?....że jest 14-cie z numerami nieparzystymi
i 14 -cie z parzystymi taK ?
czyli dwa takie ciagi
pierwszy wyraz jest dla n=1 --- czyli dla nieparzystej
to ostatni , dla jakiej?... 14 - ty dla parzystych
to przedostatni też 14- ty (ale dla nieparzystych
a
14 dla parzystych = 1
czyli jedynek w tej sumie jest 14 - cie
1, 1, 1, 1 ...... 1 to pierwszy ciąg S =( 14*1=14)
drugi to -3, 1, 5, 9, ...... 49 ( ostatnia to 49
bo tworza ciąg arytmetyczny o różnicy r= 4 i a
1= -3
więc a
14= a
1 +13r czyli a
14 = -3 + 13*4= 52 - 3= 49
S=[ (a
1 +a
14)/2 ]* (14) =( - 3 +49)/ 2 *(14)= 23*14=322
łącznie w tej sumie mamy
1*14 + 322= 14 +322= 336
Odp: suma poczatkowych 28 -u wyrazów tego ciągu
wynosi 336
mam nadzieję ,że się nie pomyliłam

( nocą myślenie spowolnione