funkcja kwadratowa
kasiulka: Napisz wzor funckcji kwadratowej przechodzacej przez punkty A(1,0) B(3,0)C(0,3)
19 gru 23:48
Eta:
jeżeli do wykresu f(x) należą punkty :
A(1,0) i B(3,0)
to miejsca zerowe f(x) są : x1= 1 x2= 3 i c = 3
z postaci iloczynowej:
f(x) = a( x−x1)(x−x2)
f(x)= a( x−1)(x−3) i C( 0,3) należy do wykresu podstawiamy x=0 i y= 3
to: 3= a(0 −1)(0−3) => 3a= 3 => a=1
f(x) = (x−1)(x−3)
lub w postaci ogólnej f(x)= x2 −4x +3
19 gru 23:58
maja: dziekuje
19 gru 23:59
mila: y=ax2+bx+c
A(1.0) 0=a*12+b*1+c
B((3.0) 0=a*32+b*3+c
C(0.3) 3=a*0+b*0+c ⇒3=c
masz do rozwiązania układ równań
0=a+2b+3 /*(−3)
0=3a+3b+3
0=−3a−6b−9
0=3a+3b+3 dodaję w pionie
0= 0−3b−6
skoncz
20 gru 00:05
mila: oj pomyliłam 0=a+b+3 /*(−9)
0=9a+3b+3
0=−9a−9b−27
0=9a+3b+3
0=−6b−24
20 gru 00:16
maja: dziekuje
20 gru 00:17
Eta:
20 gru 00:17
Gustlik: Eta − podobaja mi się Twoje proste metody, właśnie chciałem tak rozwiązać, ale mnie ubiegłaś.
Układem równan trzeba robić jeżeli są dane trzy dowolne punkty paraboli inne niz miejsca
zerowe czy wierzchołek.
20 gru 01:20