Wyznaczanie a i b (wielomiany)
Marnus: Jak obliczyć zadanie tego typu:
Wyznacz współczynniki a i b wielomianu, jeśli np. w(x) = −33 + ax2 + bx + 2 (jeśli w(−1) = 4,
w(2) = 20
Jest to tylko przykład, także pewnie nie da się tego wyliczyć.
Prosiłbym o jakieś przykładowe zadanie tego typu wraz z wyliczeniem co i jak trzeba po kolei
robić.
Pozdrawiam
19 gru 23:14
mila: W(−1)=4 to znaczy ,ze jeżeli za xpodstawisz −1 wynik będzie 4
4=−27+(−1)2*a−2*b+2
20=teraz podstawiasz za x 2
masz układ równan i mozesz wyliczyc a i b
ale zastanawia mnie −33 ,Na pierwszym miejscu pisze sie najwyzsze potęgi .Nie ma w zadaniu
x3?
19 gru 23:40
Marnus: Tak, masz rację, ominąłem widocznie to. Tak, jest tam 3x3, podkreślam jednak, że jest to tylko
przykładowe zadanie, wymyślone z głowy, nie wiem czy poprawnie ułożone.
20 gru 00:12
mila: Robi sie tak samo
20 gru 00:16
Marnus: A może ktoś bardziej szczegółowo to rozpisać? Od początku do końca co i jak, bo podstawiam, ale
coś mi nie chce wyjść. Nie rozumiem za bardzo tego akurat. Niby łatwe się wydaje, no ale...
Najlepiej na jakimś innym, prostym przykładzie.
20 gru 00:30
mila: A moze takie zadanie.Dla jakich wartości a i b liczby 1 i −2 sa pierwiastkami wielomianu
W(x)=x4−2x3+x2+ax+b
20 gru 00:30
mila: jestes zainteresowany ?
20 gru 00:37
Marnus: Tak, jak najbardziej, tylko proszę o wyliczenie tego to postaram się jakoś do tego dojść jak to
się robi.
Teraz to już wszystko się przyda
20 gru 00:38
mila: liczba p jest pierwiastkiem wielomianu ,wtedy i tylko wtedy,gdy W(p)=0
wiesz co zrobić ?
20 gru 00:43
mila: jeżeli nie wiesz to pisz.Na pewno Cie nie wyśmieję .A chcę ,zebyś to zrozumiał.Tak sie
najszybciej nauczysz
20 gru 00:49
Marnus: Nie wiem niestety, próbuję to rozwiązać jakoś, ale nie wiem jak, przy okazji wracam jeszcze do
tamtego zadania. Najlepiej będzie jak mi wyjaśnisz, wtedy zobaczę co po kolei trzeba robić i
analogicznie do tego rozwiążę podobne przykłady, wtedy zapamiętam kroki działań i będę umiał
to rozwiązywać.
20 gru 00:54
mila: Uwierz mi,wiem co robię

w ten sposób sprawdzam czego nie wierz.Jeżeli liczba jest
pierwiastkiem to W(p)=0 co to znaczy? To znaczy ,że jeżeli podstawisz za x liczbę która jest
pierwiastkiem czyli 1 to wynik będzie 0
W(x)=x
4−2x
3+x
2+ax+b
W(1)=0=1
4−2*1
3+1
2+a*1+b tak samo podstaw dla pierwiastka =−2
20 gru 01:02
Marnus: W(x)=x4−2x3+x2+ax+b
W(−2)=0=(−2)4 − 2*(−2)3 + (−2)2 + a*(−2) + b
Czy po W(p) musi być =0= ... czy może być od razu podstawianie?
20 gru 01:06
mila: tak podstawiasz i liczysz Musi sie równać 0
20 gru 01:09
mila: mozesz 0 napisac na koncu
20 gru 01:09
mila: W(1)=1−2+1+a+b=0
a+b=0
a=−b
podaj co Tobie wychodzi z W(−2)
20 gru 01:11
Marnus:
Mam: W(1) = 0 = 1 − 4 + 1 + a + b oraz
W(−2) = 0 = 16 + 64 + 4 − 2a + b
Dobrze jak na razie?
20 gru 01:17
mila: W(−2)=16−2*8+4−2a+b=0
4−2a+b=0
mamy dwa równania
a=−b
4−2a+b=0
20 gru 01:19
mila: 2x3 tylko x3
20 gru 01:21
mila: teraz podstaw do drugiego równania −b za a
20 gru 01:22
Marnus: zrobiłem błąd w potęgowaniu, ponieważ potęgowałem i to, co podstawiłem za x i liczbę, przez
którą mnożyłem x, a u Ciebie widzę, że podnosisz do potęgi tylko to, co wstawiasz za x.
20 gru 01:24
Marnus: coś tam pogubiłem, ale chyba wiesz o co mi chodziło ^
20 gru 01:25
mila: Nie mozna tak robić jak policzyłes tylko jeżeli byłby nawias (2x)3=8x3
20 gru 01:26
mila: drugim często robionym błedem jest −x2 jeżeli np x= 2 −x2= −4
(−x)2=(−2)2=4
20 gru 01:28
mila: podstawiłes ? ile wyszło
20 gru 01:29
Marnus: momencik, obliczę sobie w zeszycie to wszystko i policzę −b za a
20 gru 01:29
Marnus: Pewnie i tak jest źle, ale napiszę:
a=−b
4−2a+b=0
a = 4 − 2a + b = 0
3a = 4b /: 3
a = 1/3b
Nie mam pojęcia jak to zrobić.
20 gru 01:38
mila: W(−1)=1−2*13+12+a*1+b=0
W(−2)=(−2)4−2*(−2)3+(−2)2+a*(−2)+b=0
1−2+1+a+b=0
16−2*(−8)+4−2a+b=0
a=−b
16+16+4−2a+b=0
a=−b
36−2a+b=0
a=−b
36−2*(−b)+b=0
a=−b
36+3b=0 /:3
a=−b
b=−12
a=12
20 gru 01:46
mila: a to moja wina , tam u góry zgubiłam minus −2*(−8).i powieliłes go
20 gru 01:49
mila: Przy rozwiazywaniu układu równan metodą podstawiania wyznaczasz jedna niewiadomą z pierwszego
równania i podstawiasz ja do drugiego(albo odwrotnie zależy co łatwiej)
20 gru 01:54
Marnus: Tak, czy inaczej jak widzisz słabo mi to idzie.
Jutro piszę zaległy sprawdzian z wielomianów, tego typu zadania właśnie ciężko mi doprowadzić
do poprawnych odpowiedzi. Innego typu zadania rozumiem, może na nich zdobędę jakieś punkty. A
zadaniach z a i b, jak do pewnego momentu potrafię liczyć, to też coś będzie dobrze i jakieś
punkty wpadną. Dzięki za pomoc, poćwiczę sobie jeszcze inne zadania i na tym skończę na
dzisiaj. Pozdrawiam
20 gru 01:57
mila: 
powodzenia
20 gru 02:00