Prawdopodobieństwo
Lidia: Przy okrągłym stole ustawiono 10 krzeseł i posadzono losowo 10 osób. Wśród tych osób są osoby A
i B, Oblicz prawdopodobieństwo, że osoby A i B będą siedziały obok siebie.
19 gru 22:44
Godzio:

Osoby A i B mogą siedzieć na 10 sposobów i przestawiać się mogą na 2! sposobów, reszta może
przestawiać się na 8! sposobów
10 * 2! * 8! = ...
19 gru 22:49
Godzio:
| | 20 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = ... |
| | 20 * 8! | | 8! | |
19 gru 22:49
Godzio: A czekaj czekaj, bo na początku myślałem co innego a później doczytałem że chodzi o
prawdopodobieństwo więc tutaj będzie wyglądać to tak:
A i B mogą się zmienia tak żeby siedzieli koło siebie: 10 * 2! = 20 sposobów
a wszyscy mogą się przestawiać na 10! sposobów więc tutaj odp:
19 gru 22:51
Godzio:
To teraz ostatecznie, wydaje mi się jednak że powinno być tak:
| 20 * 8! | |
| bo w sumie to i tak to zawsze będzie spełnione jeśli reszta się tylko będzie |
| 10! | |
zmieniać
A teraz idę już spać bo motam za dużo
19 gru 22:55
Lidia: Godzio, to ostateczne jest dobrze bo po wyliczeniu zgadza mi się wynik

tylko nie rozumiem
czemu musi być 10*2!*8! a nie 9*2!*8!

?
19 gru 23:11
Lidia: A dobra, już wiem czemu 10 a nie 9

Dzięki
20 gru 14:09