Zrobi mi to ktoś? Proszę ;(
izuś: Które z podanych ciągów są ciągami geometrycznymi?
a) a
n=4−3
n
c) c
n=2
n*7
n+2
d) d
n=3*5
n−3
e) e
n=6n
2
19 gru 22:27
izuś: chociaż jakiś wzór
19 gru 23:02
Bogdan:
| | xn+1 | |
Jeśli ciąg (xn) jest geometryczny, to |
| = LICZBA, którą najczęściej oznacza |
| | xn | |
się literką q.
| | 2 | |
Np. dla b): bn+1 = |
| , |
| | 11n+1 | |
| bn+1 | | | | 2*11n | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| bn | | | | 2*11n+1 | | 11 | |
| | 1 | |
q = |
| , ciąg bn jest geometryczny. |
| | 11 | |
19 gru 23:53
mila: a
n=4−3
n
dla n=1 a
1=4−3=1
dla n=1 a
2=4−3
2=4−9=−5
dla n=3 a
3=4−3
3=4−27=−23
w ciagu arytmetycznym a
3−a
2=r=a
2−a
1
r=−23−(−5)=−19
r=−5−1=−4
ciąg nie jest arytmetyczny bo wychodzi różne r
Napisałam tak przy okazji .Ciebie interesuje czy cią jest deometryczny
| | a3 | | a2 | |
w ciagu geometrycznym |
| =q= |
| |
| | a2 | | a1 | |
q=−23/−5
q=−5/1
ciag nie jest geometryczny
Pozostałe tak samo sprawdz
19 gru 23:54
Bogdan:
Badając, czy podany ciąg jest określonego rodzaju, nie należy obliczać wartości liczbowych
wyrazów ciągu, czyli nie można obliczać a1, a2, a3, ... itd. Trzeba posługiwać się
wyrażeniami algebraicznymi, czyli wyznaczyć an−1, an, an+1.
20 gru 00:07
Eta:
20 gru 00:24
monia: Czy podany ciag jest ciagiem geometrycznym
an = 4 −3n ?
25 wrz 20:25
Basia:
a
1 = 4−3*1 = 1
a
2 = 4−3*2= −2
a
3 = 4−3*5 = −5
2 ≠ 2,5
więc ciąg nie jest geometryczny
25 wrz 22:48