równania wymierne
Aska: Aska: Jaki jest sposób na rozwiązywanie tego typu zadań? Proszę o pomoc emotka Jakie liczby
należy wstawić w miejsce m i n, aby zachodziła równość wyrażeń?
a)
| m | | n | | 7x−11 | |
| + |
| = |
| |
| x+4 | | 1−3x | | (x+4)(1−3x) | |
b)
| m | | n | | −10x | |
| + |
| = |
| |
| 2x+1 | | x+3 | | (2x+1)(x+3) | |
19 gru 22:23
Godzio:
Lewą stronę sprowadzasz do wspólnego mianownika wyciągasz x przed nawias i przyrównujesz
współczynniki
19 gru 22:26
robinka: | m*(1−3x)+n(x+4) | | m−3xm+xn+4n | | x(−3m+n)+m+4n | |
| = |
| = |
| |
| (x+4)(1−3x) | | (x+4)(1−3x) | | (x+4)(1−3x) | |
−3m+n=7
m+4n=−11
rozwiąż układ równań
19 gru 22:31