całki z funkcji wymiernych
dntntrn: Obliczyć całki (jakoś nie mogę sobie z nimi poradzić

):
19 gru 21:32
Godzio:
Jeśli to ty dawałeś rano te całki to poszukaj swojego postu
d) masz już tam rozwiązane jeśli nie to napisz, podeśle Ci linka
19 gru 21:40
dntntrn: mam. ale niezbyt mi to pomogło.

bo z resztą nie wiem, co zrobić...
19 gru 21:44
Godzio: W takim razie czekaj rozpisze Ci c) i myślę że a i b już sam zrobisz
19 gru 21:46
dntntrn: ok. bede czekal i z góry dzięki.
19 gru 21:50
dntntrn: Tzn. schematy liczenia wem jak wyglądają, ale nie wiem jak przekształcić te wzory na jakieś
normalne, z których łatwo będzie się liczylo..
19 gru 21:52
Godzio:
x
4 + 2x
3 + 2x
2 + 2x + 1 = (x + 1)
2(x
2 + 1) −− do tego sobie dojdziesz różnymi sposobami
| | 1 | | A | | B | |
mając wyrażenie |
| zapiszemy je w postaci: |
| + |
| |
| | (x + 1)2 | | x + 1 | | (x + 1)2 | |
| 1 | | A | | B | | Cx + D | |
| = |
| + |
| + |
| = ... |
| (x + 1)2(x2 + 1) | | x + 1 | | (x + 1)2 | | x2 + 1 | |
Z tego powinno wyjść Ci:
| 1 | | 1 | | x | |
| + |
| − |
| |
| 2(x + 1) | | 2(x + 1)2 | | 2(x2 + 1) | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | x | |
| ∫ |
| dx + |
| ∫ |
| dx − |
| ∫ |
| dx = ... |
| 2 | | x + 1 | | 2 | | (x + 1)2 | | 2 | | x2 + 1 | |
19 gru 22:00
Godzio:
A dokładniej możesz powiedzieć o co Ci chodzi ?
19 gru 22:02
dntntrn: Wezmy np. a)
Jeśli zaczne to rozkładać na ułamki proste to do liczenia jest sporo... I wynik jakoś mi też
zbytnio nie pasuje z odpowiedzią..
19 gru 22:06
Godzio: To tylko wydaje się trudne
| x2 | | x2 | | x2 | |
| = |
| = |
| = |
| (x + 2)2(x + 4)2 | | ( (x + 2)(x + 4) )2 | | (x2 + 6x + 8)2 | |
| | x | |
( |
| )2 = (rozkładasz tylko to co jest w nawiasie i powinieneś otrzymać: ) |
| | x2 + 6x + 8 | |
| | 2 | | 1 | | 4 | | 4 | | 1 | |
( |
| − |
| )2 = |
| − |
| + |
| = |
| | x + 4 | | x + 2 | | (x + 4)2 | | (x + 4)(x + 2) | | (x + 2)2 | |
| 4 | | 2 | | 2 | | 1 | |
| − |
| + |
| + |
| |
| (x + 4)2 | | x + 2 | | x + 4 | | (x + 2)2 | |
19 gru 22:21
dntntrn: oo. dzięki, dzięki.

wiem, że to się tylko wydaje takie. mi po prostu zabrakło pomysłu. byłem
blisko tego, ale jeszcze kawałka mi zabrakło..
19 gru 22:35