zadania testowe
grander: Zad Zenek pomnożył swoją ulubioną liczbę przez 5, od iloczynu odjął trzecią jego część, wynik
| | 1 | | 1 | | 1 | |
podzielił przez 10 i dodał kolejno |
| , |
| , |
| początkowej liczby. W wyniku |
| | 3 | | 2 | | 4 | |
tych działań otrzymał 68. Jaka jest ulubiona liczba Zenka?
19 gru 20:58
grander: pomożecie

bo naukładałem się tych równań i nic mi nie wychodzi
19 gru 21:01
Bizon: (5x−5x/3)/10+13/12*x=68
1/3*x+13/12)*x=68
17/12*x=68 x=68*12/17=48
19 gru 21:41
grander: dzięki wielkie
19 gru 21:45