zadania testowe
grander: Zadanie 1
Prostokąt został podzielony na cztery trójkąty o wspólnym wierzchołku. Podstawami tych
trójkątów są boki prostokąta. Która z poniższych czwórek liczb może wyrażać pola tych
trójkątów?
a)3, 4, 5, 7 d) 10, 11, 13, 15 g) 2, 3, 5, 8 j) 2, 5, 8, 10
b) 3, 5, 6, 7 e) 5, 7, 8, 9 h) 4, 8, 9, 12
c) 5, 6, 7, 10 f) 4, 5, 6, 7 i) 6, 6, 7, 8
Zadanie 2
Najdłuższy bok trójkąta ma długość 3, najkrótszy ma długość 1. Jakie jest największe pole
trójkąta, spełniającego te warunki?
| | 3 | | √10 | | √35 | | √37 | |
a) |
| d) |
| g) |
| j) |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | √5 | | √10 | | √37 | |
c) |
| f) |
| i) |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
Zadanie 3
W pewnej grupie przyjaciół każdy wysłał każdemu kartkę z życzeniami świątecznymi. Wysłano 182
kartki. Ilu przyjaciół liczy ta grupa?
a) 9 d) 14 g) 26 j) inna odpowiedź
b) 10 e) 18 h)28
c) 13 f) 19 i) 91
19 gru 20:56
bart: moze byc kilka odp?
19 gru 21:05
grander: nie jedna
19 gru 21:06
bart: 3) x− wszyscy
x−1− ilosc kartek wyslanych przez jednego z przyjaciol
x(x−1)=182 x=14
19 gru 21:09
grander: dobra dzięki
19 gru 21:15
bart: 2) x− trzeci bok
Z założenia i z warunku istnienia trójkąta wynika, że musi być 3<x+1, więc x>2. Z drugiej
strony musi być także x≤ 3. Zatem mamy x∊(2,3>
19 gru 21:25
bart:

trojkat rownoramienny bedzie mail najwieksze pole bo kat miedzy bokami jest mozliwie
najwiekszy
19 gru 21:31
grander: a odp, która?
19 gru 21:31
grander: | | 1 | |
a wzór na pole Δ równoramiennego to |
| a 2 |
| | 2 | |
19 gru 21:33
bart: no i z pitagorasa
0,52 + h2=9
a wiec h≈2,96
a wiec P=2,96/2=1,48
sorry ze takie zaokraglanie, ale innego pomyslu nie mam
najblizsza wartosc to odp g
19 gru 21:34
bart: 12 b2 sinα
19 gru 21:36
grander: dobra nic się nie stało
19 gru 21:36
bart: znasz twierdzenie sinusow?
19 gru 21:36
19 gru 21:38
bart: no bo bez tego bys nie wyznaczyl α, ale bez tego tez zrobilismy zadanie

a do 1 nie mam pomyslu
19 gru 21:41
grander: jestem w 3 gimnazjum jeszcze trygonometrii nie było , ale się pomału nauczę
19 gru 21:42
bart: łoo.. to niezle zadania macie jak na 3gim..
19 gru 21:45
soad: Chciałem tylko poinformować, że te zadania są z konkursu "matmix".
19 gru 22:00
bart: no to dwa zadanka bym mial
19 gru 22:30