Procenty
Andrzelika: W klasie jest 40 uczniów w tym 18 dziewcząt. Jaki procent uczniów tej klasy stanowią chłopcy?
Mam tylko pytanie odnośnie tego i podobnych zadań. Łatwo to jest policzyć z proporcji wyjdzie
na koniec 55%. Czasami trzeba jeszcze te x% które wyjdą odjąć od 100% kiedy zachodzi taka
potrzeba ?
19 gru 20:41
fajny: nie radzę z proporcji, łatwiej tak:
chłopcy = 40 − 18 = 22
22/40 * 100% = 55%
19 gru 20:43
Andrzelika: właśnie możesz mi ten sposób bardziej wytłumaczyć czasami do mianownika nie daje się tych 100%
czyli w tym przypadku 40 od czego to zależy ? Dla mnie proporcja jest bardziej zrozumiała cała
klasa to 100% te 22 to szukany x%
19 gru 20:50
fajny: nie jest to jakieś strasznie skomplikowane:
najpierw patrzysz jaką częścią klasy są chłopcy (dzielisz liczbę chłopców, przez liczbę
wszystkich uczniów):
22/40 = 11/20
a potem otrzymany ułamek mnożysz przez 100%:
(11/20)*100% = 1100%/20 = 110%/2 = 55%
19 gru 20:54
Andrzelika: a możesz mi zadać jakieś podobne zadanie ja rozwiąże i powiesz czy dobrze

?
19 gru 21:01
fajny: OK, taki przykład z życia: W 22−osobowej klasie w gimnazjum 3 uczniów pali papierosy, a 13 osób
pije alkohol. Tylko jeden uczeń i pali i pije. Jaki procent klasy stanowią "grzeczne dzieci"?
19 gru 21:06
Andrzelika: grzecznych dzieci jest 5

więc {5}{22} * 100% = 22,(72)%

?
19 gru 21:10
19 gru 21:11
fajny: nie, grzecznych dzieci jest aż 7 (bo ten jeden co i pali i pije zalicza się do uby grup), ale
procenty policzyłaś dobrze (a to przecież o nie tu chodziło)
19 gru 21:15
Andrzelika: czemu grzecznych est 7 a nie 6

?
19 gru 21:19
Andrzelika: znaczy 5 bo dziwne ze jeden uczeń robi za 2
19 gru 21:21
fajny: bo masz tak:
pali i pije: 1
pali a nie pije: 2
pije a nie pali: 12
wszystkich: 22
grzecznych: 22 − 1 − 2 − 12 = 7
19 gru 21:21
Andrzelika: ja inaczej myślałam że skoro 3 pali to tylko palą tak samo 13 osób pije to tylko pije i nie
palą a ten 1 zalicza się do tych co piją i palą ale skoro pije i pali to też grzeszy więc
odrzucamy
19 gru 21:27
fajny: kwestia interpretacji treści nie jest aż tak istotna w tej sytuacji − ważne, że procent dobrze
policzyłaś
19 gru 21:29
Andrzelika: dzeki za pomoc
19 gru 21:31
fajny: nie ma sprawy
19 gru 21:33