kombinacje
ktos: za pomocą cyfr 1,2,3,7,8,9 utworzono wszytskie możliwe liczby czterocyfrowe o różnych cyfrach.
Oblicz sume tych liczb.
Wiem jak policzyć ile jest takich liczb, ale jak policzyć sumę
19 gru 19:28
Basia:
jest ich 6*5*4*3=360
czyli każda z cyfr musi wystąpić na każdym miejscu 360:6=60 razy
stąd:
suma cyfr w każdej kolumnie = 60*1+60*2+60*3+60*7+60*8+60*9=
60(1+2+3+7+8+9)=60*30=1800
sumujemy:
0 na pozycji jedności + 1800 dalej
1800+1800 = 3600 czyli 0 na pozycji dziesiątek + 3600 dalej
3600+1800=5400 czyli 0 na pozycji setek + 5400 dalej
5400+1800=7200
czyli suma= 7 200 000
20 gru 06:10