Ciekawe Zadanie
Szprot: Ciekawe zadanie.
Dwa kombajny zbiorą zboże z pola w ciągu 20 godzin. Gdyby zbierały oddzielnie jeden zebrał by
szybciej od drugiego o 30h. Jak szybko każdy z nich zebrał by zboże z tego pola gdyby każdy z
nich gdyby robili to oddzielnie.
19 gru 19:15
Godzio:
y = x + 30
40x + 600 = x
2 + 30x
x
2 − 10x − 600 = 0
Δ = 100 + 2400 = 2500
√Δ = 50
| | 10 + 50 | |
x1 = |
| = 30h ⇒ y = 60h |
| | 2 | |
x
2 < 0
19 gru 19:23
Szprot: Dobrze wyszło, gratulacje

. Ale bym był wdzięczny jak byś wytłumaczył skąd Ci się wziął ten
początkowy zapis

1/x + 1/y = 1/20
19 gru 19:30
Szprot: Dobrze wyszło, gratulacje

. Ale bym był wdzięczny jak byś wytłumaczył skąd Ci się wziął ten
początkowy zapis

1/x + 1/y = 1/20
19 gru 20:05
Szprot:
19 gru 20:15
Szprot: mógłby ktoś to wytłumaczyć
19 gru 20:25
Godzio:
Już tłumaczę
19 gru 20:27
Godzio:
Pierwszy kombajn wykonuje pewną pracę P w czasie x więc jego szybkość pracy to:
Analogicznie drugi kombajn w czasie y:
Wiemy że jeden pracuje o 30h dłużej od drugiego więc:
y = x + 30
Dane jest też że ich wspólna praca trwa 20h tzn. wykonują pracę P w czasie 20h czyli razem
| | P | |
pracują z prędkością vw = |
| |
| | 20 | |
Podstawiając do równania:
v
1 + v
2 = v
w
19 gru 20:29
Szprot: Jaki wzór fizyczny za to odpowiada

? V=P/x
19 gru 20:38
Szprot: P to tak jakby droga tak?
19 gru 20:41
Szprot: Bo pole ogólnie to jakaś droga do przebycia no nie?
19 gru 20:41
robinka: P to droga
19 gru 20:44
Godzio:
chodzi tu nie o taką "fizyczną szybkość" tylko o szybkość wykonywania pracy w określonym czasie
19 gru 20:46
dero2005:
to jest po prostu wydajność
19 gru 20:58