matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiaz rownanie
wojciech:
2
3
=
x+1
x−2
19 gru 19:11
Tragos:
D: x+1 ≠ 0 ⇒ x ≠ −1 x − 2 ≠ 0 ⇒ x ≠ 2 D = R / {−1, 2} mnożę na krzyż 2(x−2) = 3(x+1) 2x − 4 = 3x + 3 −x = 7 x = −7 Odp. x = −7
19 gru 19:14