matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szereg geometryczny
Aneta:
Rozwiąż równiania a) x+4x
2
+16x
3
+...=1
19 gru 19:09
Basia:
x,4x
2
,16x
3
,.... to ciąg geometryczny a
1
=x q=4x ten ciąg jest zbieżny ⇔ |q|<1 ⇔ |4x|<1 ⇔ −1<4x<1 ⇔ −
1
4
<x<
1
4
wtedy
1
1
L=S=a
1
*
=x*
1−q
1−4x
stąd
x
=1
1−4x
x=1−4x 5x=1
x=
1
5
20 gru 05:04