
ZAd.1 Rozwiazaniem rownania jest liczba
| x − 8 | 4 | |||
= | ||||
| x + 4 | 6 |
(dobrze jest tu plus
)
2x = 64 / :2
x = 32
Zad.2 Rozwiazaniem rownania jest
(4x+5)(7x−1)=0
4x+5=0 ∨ 7x−1=0
4x=−5/:4 ∨ 7x=1/:7
| 1 | 1 | |||
x= −1 | ∨ x= | |||
| 4 | 7 |
| 1 | ||
tu ma byc −1 | ![]() | |
| 4 |
| AB | CD | ||
= | |||
| AE | CE |
| 4 | 10 | ||
= | |||
| x | x+2 |
| 8 | ||
x = | (dobrze zrobione ) | |
| 6 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
125−3:( | )4=(53)−3:( | )4=5−9:( | )4+( | )9:( | )4=( | )5 | ||||||
| 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
| 4 | ||
Zad.5 Kątα jest ostry sinα= | wtedy cosα jest równy | |
| 7 |
| √33 | ||
Czyli cosα= | ![]() | |
| 7 |
Zad.6 Długość odcinka x wynosi
| 4 | ||
cos60o = | ||
| x |
| 1 | 4 | |||
= | ||||
| 2 | x |
Zad.7 Zbior rozwiazan nierownosci przedstaw na osi
( x − 5)2 > x(x+4)
x2 − 10x +25 > x2+4x (x2 sie skrocą tutaj
)
−10x−4x > −25
−14x > −25 / : (−14)
| 25 | ||
x < | (tu zmienil sie znak na x mniejsze dobrze mysle?) | |
| 14 |
| 3 | ||
tutaj nie ma zadnego haczyka![]() | ||
| 2 |