mati:
Dużo działań na ułamkach!
podam Ci sposób i spróbuj policzyć sama

( nie trudne ..... ułamki !
b
1= 3/4 q= - 2
to b
2= b
1 *q b
3= b
1 *q
2 ... b
7= b
1*q
6
b
2= 3/4*(-2)= - 3/2 b
3 = 3/4*(-2)
2 = 3/4)* 4= 3
b
7= 3/4 *(-2)
6 = 3/4)* 64= 48
b
m ; 3/4, - 3/2, 3, .......48 ( ostatni to b
7
S
7 dla bm =b
1)*( 1- q
7) /( 1 - q) ze wzoru na sumę siedmiu poczatk..
S
7{bm} = 3/4 ) * ( 1 -(-2)
7)/ (1 - (-2))
S
7= (3/4)* (1+ 128)/ 3 = 129/4 --- tyle wynosi suma b
m
teraz ciąg a
m
a
m ; 3/4 suma S
7 dla a
m ze wzoru
S
7 =[ (a
1 +a
m)/2] * m gdzie m= 7
a
1 =3/4 i S
7 dla ciągu a
m (= S
7 dla ciagu b
m (czyli 129/4
podstaw do tego wzoru na S
7 dla a
m
[(3/4 + a
7) /2] *7 = 129/4
wyliczysz a
7
później juz prosto a
7 = 3/4 + 6*r
to r=(a
7 - 3/4) /6
są tu ułamki ! .... ale da sie to zad. rozwiazać!
Może "ktoś" poda Ci prościej!..................