logarytmy, trudne^^
grey: f(x)= |2
|log1/2x|−4|... mógłby ktoś wytłumaczyć, jak robi się zadania tego typu

? Byłbym
wdzięczny... rozumiem, że x>0... dalej nie mam pojęcia

dlatego chce się nauczyć, a sam nie
mam pomysłu.. pewnie trzeba rozpatrzyć log
1/2x≥0 i log
1/2x<0.. ale nie wiem jak zmienia
się wtedy to co jest w wartości bezwzględnej..
19 gru 18:12
grey: | ⎧ | |2log1/2x−4| log1/2≥0 | |
| ⎩ | |2−log1/2x−4| log1/2<0 |
|
19 gru 18:20
grey: log1/2x>0 i tam samo na dole
19 gru 18:20
grey: ?
19 gru 18:52
grey: odświeżam..
21 gru 16:35
Godzio: chodzi o wykres ?
21 gru 16:36
Marcin W: moglby pewnie jak bedzie jakies polecenie do twojego zadania. Co trzeba z tą funkcją zrobic ?
narysować?
21 gru 16:37
grey: tak, narysować
22 gru 18:00
Jack:
spróbuj rozpatrzyć możliwości. Zacznij od tego modułu wewnątrz.
22 gru 18:27
grey: ⎧ |2
log1/2x−4| log1/2≥0
⎩ |2
−log1/2x−4| log1/2<0
22 gru 20:26
grey: i wartości | |
22 gru 20:26
Godzio:
Zaraz Ci to narysuje
22 gru 20:43
Godzio:

D = (0,
∞)
| | ⎧ | |2log1/2x − 4| gdy log1/2x ≥ 0 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | |2−log1/2x − 4| gdy log1/2x < 0 | |
| | ⎧ | |2−log2x − 4| gdy x ≤ 1 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | |(12)log1/2x − 4| gdy x > 1 | |
| | ⎧ | |1x − 4| gdy x ∊ (0,1) | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | |x − 4| gdy x > 1 | |
22 gru 20:54
Godzio:
Aj, zapomniałem o przesunięciu
ten fragment hiperboli przesuń o 4 jednostki w dół, i to co będzie znajdować się poniżej osi OX
odbij do góry
22 gru 20:55
grey: dzięki
22 gru 21:01
Godzio:

W przybliżeniu będzie coś takiego
22 gru 21:02
ziomek: chuj ci w dupe chodzi do gimbazy i tazkego nie mam
11 wrz 20:38