Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji y.
daniel: 1. Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji y = 2√x2 + 5 w punkcie, którego odcięta
wynosi 2.
2. Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji y = x2 + 2 w punkcie (1,3).
3. xey + yex = exy
y=y(x)
Punk przecięcia z osią 0y.
19 gru 18:08
daniel: Bardzo proszę o pomoc z wytłumaczeniem
19 gru 19:28
Godzio:
1. f(2) = 2
√4 + 5 = 6 ⇒ (2,6)
| | 1 | | 2x | |
f'(x) = 2 * |
| * 2x = |
| |
| | 2√x2 + 5 | | √x2 + 5 | |
y = ax + b
19 gru 19:54
Godzio:
Zad. 2
(1,3)
f'(x) = 2x , a = f'(1) = 2
3 = 2 * 1 + b ⇒ b = 1
y = 2x + 1
19 gru 19:57