B
Qba: Pytanie dotyczące pierwiastków.
Jak obliczać bez pomocy kalkulatora pierwiastki 3,4,5,.... stopnia.
Np: 5√1025 lub 4√256
19 gru 17:56
Qba: Proszę o pomoc...
19 gru 18:02
fajny: jeśli wiesz, że 210 = 1025 i 28 = 256, to możesz to zrobic w pamieci
19 gru 18:04
Qba: mi chodzi o ogólne nauczenie się liczenia pierwiastków n−stopnia nie będę się tego na pamięć
uczył.

Pomoże ktoś...
19 gru 18:09
Qba:
19 gru 18:14
Qba: hej
19 gru 18:23
Qba: wie ktos jak to sie liczy?
19 gru 18:26
Qba:
19 gru 18:36
Qba: ...
19 gru 18:43
Qba:
19 gru 18:52
Qba: POMOCY

!
19 gru 18:55
Grześ: Chodzi ci o dokładne wyznaczenie po przecinku, czy wyciąganie całości ze znaku pierwiastka
19 gru 18:56
Qba: o normalne obliczenie np 3√8=2 i tak samo do innych.... 3√ 4√ 5√
19 gru 19:02
Qba:
19 gru 19:07
Qba: ...
19 gru 19:17
AS:
Skorzystaj z wzoru rekurencyjnego na obliczenie
n√A
| | xk | | A | |
xk+1 = |
| *[ |
| + n − 1] dla stopnia n |
| | n | | xkn | |
| | xk | | A | |
xk+1 = |
| *[ |
| + 2] dla stopnia 3 |
| | 3 | | xk3 | |
np.
3√50
Przyjmuję wartość początkową (przybliżoną) xo = 3
| | xo | | 50 | |
x1 = |
| *[ |
| + 2] = 3.85185 |
| | 3 | | xo3 | |
| | x1 | | 50 | |
x2 = |
| *[ |
| + 2] = 3.69123 |
| | 3 | | x13 | |
| | x2 | | 50 | |
x3 = |
| *[ |
| + 2] = 3.68403 |
| | 3 | | x23 | |
Jak sobie przypomnę obliczenia arytmetyczne to je podam.
19 gru 19:24
AS: Uwaga dla fajnego: 210 = 1024
19 gru 19:26
Qba: trochę rozbudowany ten wzór..
19 gru 19:27
AS: By wyznaczyć wartość 3√A należy liczbę podpierwiastkową
pogrupować po 3 elementy licząc od przecinka dziesiętnego.
3√13|144|256 = 236
a) 8
−−−−−−−−
b) 51,44 : 3*22 ≈ 3
− 41 67
−−−−−−−−−−
c) 9772,56 : 3*232 ≈ 6
− 9772 56
−−−−−−−−−−−−−
0
b) 51 : 3*22 ≈ 4 za dużo
3*22*4 = 48 3*22*3 = 36
3*2*42 = 96 3*2*32 = 54
43 = 64 33 27
−−−−−−−−−− −−−−−−−−
5 8 2 4 4167
c) 3*232*6 = 9522
3*23*62 = 2484
63 = 216
−−−−−−−−−−
977256
20 gru 18:57