Trygonometria
Maturzystka: Rozwiąż równanie 1− sin x + cos x = sin 2x .
19 gru 17:50
Rafał: sin 2x = 2sinxcosx
==============================
1− sin(x) + cos(x) = sin 2x ⋀ x ∊ R ⇔
1 − sin(x) + cos(x) = 2sin(x)*cos(x) ⇔
sin2(x) + cos2(x) − sin(x) = cos(x) − 2sin(x)*cos(x) = 0
(sin(x) − cos(x))2 = sin(x) − cos(x)
sin(x) − cos(x) = 1
Taka sytuacja będzie tylko wtedy gdy, x = π , czyli
x = 2kπ + π2, k ∊ C
19 gru 18:31
Rafał: Błąd tam

sin2(x) + cos2(x) − sin(x) = cos(x) − 2sin(x)*cos(x) = 0
poprawnie
sin2(x) + cos2(x) − sin(x) + cos(x) − 2sin(x)*cos(x) = 0
=========================================
Taka sytuacja będzie tylko wtedy gdy, x = π , czyli
taka sytuacja będzie gdy x =
π2
19 gru 18:38
19 gru 18:45