Dla jakich wartości parametru m trójmian kwadratowy
Rafał:
Dla jakich wartości parametru m trójmian kwadratowy
f(x) = (m − 1)x2 + 2mx + 3m − 2 jest kwadratem pewnego dwumianu.
=============================================================
Moje rozwiązanie: (Potrzebuję weryfikacji rozwiązania kogoś zorientowanego; nie mam odpowiedzi
do tego zadania)
=============================================================
Zastanawiałem się na początek o co tutaj chodzi. Myślę, że trójmian kwadratowy jest kwadratem
pewnego dwumianu, gdy
a2 + 2ab + b2 = (a + b)2 , czyli:
(m − 1)x2 + 2mx + 3m − 2 = (√(m − 1)x + √3m − 2)2 ⇔
(√(m − 1)x + √3m − 2)2 = (m − 1)x2 + 2x√(m − 1)√3m − 2 + 3m − 2
Założenia : m − 1 ≥ 0 ⋀ 3m − 2 ≥ 0 ⇔ m ≥ 1 ⋀ m ≥ 23 ⇔ m ∊ ( 1 ; +∞)
Dalsze rozwiązanie :
(m − 1)x2 + 2x√(m − 1)√3m − 2 + 3m − 2 = (m − 1)x2 + 2mx + 3m − 2 ⋀ m ∊ ( 1 ; +∞) ⇔
√(m − 1)√3m − 2 = m ⋀ m ∊ ( 1 ; +∞) ⇔
√3m2 − 5m + 2 = m ⋀ m ∊ ( 1 ; +∞) ⇔
3m2 − 5m + 2 = m2 ⋀ m ∊ ( 1 ; +∞) ⇔
2m2 − 5m + 2 = 0 ⋀ m ∊ ( 1 ; +∞) ⇔
m2 − 212m + 1 = 0 ⋀ m ∊ ( 1 ; +∞) ⇔
(m − 114)2 − (34)2 = 0 ⋀ m ∊ ( 1 ; +∞) ⇔
(m − 114 − 34)(m − 114 + 34) ⋀ m ∊ ( 1 ; +∞) ⇔
m ∊ { 12 , 2} ⋀ m ∊ ( 1 ; +∞) ⇔ m = 2
19 gru 17:50
Rafał274:
Odświeżam, pilne.
19 gru 20:06
Godzio: Nie trzeba tego aż tak rozpisywać
Warunek z zadania jest spełniony tylko wtedy gdy Δ = 0
| ⎧ | m ≠ 1 | |
| ⎩ | Δ = 0 ⇒ 4m2 − 4(m − 1)(3m − 2) = 0 |
|
4m
2 − 4(3m
2 − 5m + 2) = 4m
2 − 12m
2 + 20m − 8 = −8m
2 + 20m − 8 = 0
2m
2 − 5m + 2 = 0
Δ
m = 25 − 16 = 9
√Δm = 3
19 gru 20:16
Rafał274:
Dzięki.
19 gru 20:17
Rafał274:
Dzięki.
19 gru 20:17
Karo123: Posiadam to zadanie w podreczniku i w odpowiedzi jest tylko wynik x=2, wiec wniosek ze a>0 bo
wtedy warunkiem jest zbior (1;&), tylko pytanie dlaeczego ? Ma ktos dobre uzasadnienie ?
21 sty 00:53