Askul16: Pewien bank podwyższył oprocentowanie kredytu hipotecznego o 80 punktów bazowych co
oznacza podwyżkę o 12,5%. Oblicz wysokość oprocentowania kredytu hipotecznego po
podwyżce
19 sty 19:10
bank:
18,9%
19 sty 22:47
nocek: Eee tam!
ten "bank" się pomylił

więc poprawimy !
80 punktów bazowych to 0,8 p.p.(punktów procentowych)
skoro 0,8 pp= 12,5% podwyżki
to 12,5% *x = 0,8 gdzie x --- poprzednie oprocentowanie kredytu
czyli x = 6,4% (po przekształceniu równania)
6,4 +0,8 = 7,2% --- nowe oprocentowanie kredytu po podwyżce
Czy tak Bogdan?.....
20 sty 00:02
nocek:
20 sty 00:43
nocek: Skoro młodzież ....

... zadania rozwiązane.... to pora i Nam

Miłych snów Bogdanie! Dobranoc!

do jutra!
20 sty 00:47
Bogdan:
Dobranoc, ale ja jeszcze pomyszkuję po internecie, jest wiele ciekawych stron,
np. www.matmix.pl
20 sty 01:04
nocek:
Dziękuję za adres strony!... zaraz tam "luknę"

Do rana jeszcze daleko......
20 sty 01:39
nocek: Jeszcze prośba!.... / jezeli mozna ? / czy zad. bankowe ....
na "bank" dobrze rozwiązane!
20 sty 01:42
Bogdan:
Dzień dobry.
Długo w nocy jeszcze tu pracowałaś, ja przerzuciłem się na inną stronę i dlatego
nie odpowiedziałem na Twój ostatni post w sprawie banku. Zadanie oczywiście dobrze
rozwiązałaś, oprocentowanie kredytu przed jego powyżką wynosiło 6,4%, a po
podwyżce o 12,5% wynosi 7,2%, co łatwo sprawdzić (sprawdzenie kieruję nie do Ciebie
nocku, ale do banku i innych osób pragnących lepiej zrozumieć rozwiązanie zadania):
7,2% - 6,4% 0,8
---------------- * 100% = ------ * 100% = 12,5%
6,4% 6,4
a jednocześnie 7,2 p.p. - 6,4 p.p. = 0,8 p.p. = 80 p.b. (1 p.p. = 100 p.b.)
p.p. to punkty procentowe, p.b. to punkty bazowe
Pozdrawiam
20 sty 10:26