matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pierwiastki
:):
Wyznacz takie liczby a,b ∊ N, aby
3
√
31
√
7
+ 58
√
2
=
√
a
+
√
b
19 gru 17:27
Godzio:
31
√
7
+ 58
√
2
= (
√
7
+ 2
√
2
)
3
3
√
(
√
7
+ 2
√
2
)
3
=
√
a
+
√
b
√
7
+
√
8
=
√
a
+
√
b
a = 7 i b = 8 lub a = 8 i b = 7
19 gru 17:31
:):
dziękuję
19 gru 17:37