ennnnneeee:): napisz rownanie prostej przechodzacej przez punkt A(1,2) i
a) równoległej
b) prostopadłej do prostej y=2x+1 prosze o pomoc
19 sty 18:48
ola: a) y=2x+b teraz podstaw A(1,2) czyli x=1 y=2 i oblicz b
b) y=-1/2x+b teraz podstaw A(1,2) czyli x=1 y=2 i oblicz b
19 sty 20:59
puma:
Możesz też zapamietać taki wzór!..... przydaje się!
i ułatwia zad.
y - yA = a1( x - xA) gdzie a1=a= 2 xA= 1 yA= 2
podstaw i uporządkuj i gotowe!
dla prostopadłej taki sam tylko a1 = -1/a tzn. a1 = -1/2
19 sty 21:15
ola: łatwiej zapamiętać, że przy prostych równoległych współczynnik przed x (czyli
współczynnik kierunkowy) nie zmienia sie,
a przy prostopadłych jest przeciwny (-) i odwrotny
19 sty 21:52
puma:
Ola!.... do 'Kogo" ta uwaga?.....
Pozdrawiam!... prosze o większą "mobilizację"
młodzieży do myślenia!
bo widzę ,że nie bardzo Im się "chce, chcieć"
Takich zad, na forum było już "bez liku"

( do znudzenia)
.... a to forum ma takie właśnie zadanie ,
by nauczyć jej uczestników do korzystania
z podobnych rozwiązań i wskazówek!
Podzielasz moje zdanie ?
19 sty 22:00
ola: podzielam, ale to walka z wiatrakami. Na 100% jestem przykonana, że nauczyciel na
lekcjach wszystkie wzory wprowadza i nawet mają je w zeszytach, ale...nie wszyscy są
stowrzeni do myślenia
19 sty 22:04
ola: czasami wytłumaczenie czegoś "na chłopski rozum" dłużej pamiętają
19 sty 22:05
puma: Ok! zgadzam się z Tobą!
Zauważ,że ....my tu pracujemy nad "banałami"...
a Oni czekają tylko na "gotowca"....
.... i jaki efekt naszej pracy ?
Jutro znowu będziemy po raz tysięczny pisać równanie
pr. prostop. czy równoleg....... bez sensu!
Więcej mimo wszystko skłaniać do samodzielności !
19 sty 22:10