jeszcze raz proszę o pomoc
asia: w gospodarstwie wujka michala jest cztery razy więcej gęsi niż krów, a owce stanowią 50% liczby
krów. Michał policzył wszystkie zwierzęta i pamięta że było ich więcej niż 30 ale nie więcej
niż 44. Ile poszczególnych zwierząt mogło być w tym gospodarstwie ?
19 gru 17:13
fajny: krowy: x
gęsi: 4x
owce: 1/2x
30 < x + 4x + 1/2x ≤ 44
30 < 5,5x ≤ 44
60 < 11x ≤ 88
5+5/11 < x ≤ 8
x może być równy 6, 7 lub 8, ale ze wzgledu na liczbę owiec musi być parzysty, więc zostaje
tylko 6 lub 8
więc:
krowy: 6 lub 8
gęsi: 24 lub 32
owce: 3 lub 4
19 gru 17:18
asia: hmm a wytłumaczysz to równanie

bo nie zbyt rozumiem
19 gru 17:23
fajny: to jest taka podwójna nierówność właściwie torzsama z układem dwóch nierówności
| ⎧ | x + 4x +1/2x > 30 | |
| ⎩ | x + 4x +1/2x ≤ 44 |
|
19 gru 17:26
asia: omg! żebym wiedziała co to znaczy ! a nie da się tego jakoś prościej policzyć. bo jak mi pan od
matematyki karze to wytłumaczyć to ja polegnę !
19 gru 17:31
fajny: dobra, spróbuje prościej
przyjmiemy inne założenia:
x − owce
2x − krowy
8x − gęsi
na razie rozumiesz?
19 gru 17:35
asia: nom.
19 gru 17:38
fajny: no więc wszystkich zwierząt jest x + 2x + 8x = 11x
i masz nierówności
11x > 30
x > 2 + 8/11
11x ≤ 44
x ≤ 4
ten układ nierówności spełniaja tylko dwie liczby: 3 i 4
rozumiesz już?
19 gru 17:42
asia: ahaa. a co później żeby wyliczyć ile jest zwierząt

; p
19 gru 17:45
fajny: korzystasz z założeń:
owce: x = 3 lub 4
krowy: 2x = 6 lub 8
gęsi: 8x = 24 lub 32
19 gru 17:50
asia: aaa . rozumiem dziękuje
19 gru 17:51