RÓWNANIA
ASIULKA: ROZWIĄZ ALGEBRAICZNIE I GRAFICZNIE UKŁADY ROWNAŃ
3x + y = 1
6x−3= −2y+4
nie wiem jak narysować klamerkę a to uklad równan
19 gru 16:34
ASIULKA: obliczyłam to tak
y=1−3x
6x−3=−2y+4
y=1−3x
6x−3=−2(1−3x)+4
y=1−3x
6x−3=−2+6x+4
y=1−3x
6x−6x=−2+4+3
y=1−3x
0=5
proszę o pomoc co zrobiłam zle
i jak to rozwiązać graficznie
19 gru 16:39
fajny: algebraicznie masz dobrze − układ jest sprzeczny (brak rozwiązań)
a graficznie: przekształcasz oba równania do postaci y=... i rysujesz je w układzie
współrzędnych jako funkcje
19 gru 16:42
ASIULKA: czyli robie taka tabelk

czy jak
19 gru 16:43
fajny: tak
19 gru 16:43
ASIULKA: mam jescze problem z układem
(x−y):2 −2y : 3=2,5
3x : 2 + 2y=0
grneralnie tam gdzie jest podzielić powinna być kreska ulamkowa
19 gru 16:46
ASIULKA: nadal nie mam pojecia jak to zrobić przy tym układzie sprzecznym, mogę prosić o pomoc w
narysowaniu tego
19 gru 16:47
19 gru 16:48
ASIULKA: dokładnnie
19 gru 16:49
fajny: 1. funkcja: y = −3x +1
2. funkcja: y = −3x +3,5
19 gru 16:50
fajny: w tym układzie z ułamkami:
żeby pozbyc się brzydkich ułamków mnożysz sobie przez ich mianowniki
| ⎧ | 3(x−y) − 4y = 15 | |
| ⎩ | 3x + 4y = 0 |
|
a dalej tak, jak poprzedni układ − podstawiasz z jednego do drugiego
19 gru 16:53
ASIULKA: oki tyle wiem

zaraz rowiąze i napisze:0
19 gru 16:54
ASIULKA: a co to

?
fajny: 1. funkcja: y = −3x +1 2. funkcja: y = −3x +3,5
19 gru 16:55
fajny: to są te funkcje do narysowania z poprzedniego układu
19 gru 16:56
ASIULKA: ja nadal kompletnie nie wiem jak to zrobic:((
19 gru 17:01
fajny: ok, czego nie wiesz, jak zrobić?
algebraicznie umiesz już rozwiązywać układy równań?
19 gru 17:06
ASIULKA: 3x −3y−4y=15
3x+4y=0
3x−7y=15
3x=0−4y
3x−7y=15
3x=−4y
−4y−7y=15
3x=−4y
−11y=15/:(−11)
3x=−4y
y=−15/11
3x=−4y
y=−1 4/11
3x=−4y
y=−1 4/11
3x=−4*(−1 4/11)
y=−1 4/11
3x=−60/11 / :3
y=−1 4/11
x=20/11
y=−1 4/11
x=1 9/11
19 gru 17:08
ASIULKA: no chyba tak

tyklo proszę sprawdz czy dobrze! nie mam pojecia jak zabrac sie za to graficznie
19 gru 17:09
fajny: nie widzę błędów − chyba dobrze
19 gru 17:11
fajny: masz równania funkcji, które chcesz narysować?
19 gru 17:12
ASIULKA: to jest pierwszy układ równań
(x−y):2 −2y : 3=2,5
3x : 2 + 2y=0
tylko Ty go w ladniejszy sposób zapisałeś bo za pomoca kreski ułamkowej
19 gru 17:15
fajny: no to najpierw samodzielnie przekształć oba równania do postaci y=...
19 gru 17:19
ASIULKA: y=−1 4/11
x=1 9/11 juz to zrobiłam
19 gru 17:22
fajny: nie, nie chodzi mi o wyliczenie x i y, tylko o przekształcenie równania 3(x−y) − 4y = 15 tak,
aby po lewej stronie był tylko y
19 gru 17:24
fajny: i to samo z drugim równaniem
19 gru 17:24
ASIULKA: jak mozesz to sprawdz mi jeszcze to
2x−y=1
4x−3=2−y
−y=−2x+1 /*(−1)
4x−3=2−y
y=2x−1
4x−3=2−2x−1
y=2x−1
4x+2x=2−1+3
y=2x−1
6x=4 /:6
y=2x−1
x=4/6
y=2x−1
x=2/3
y=2* 2/3 −1
x=2/3
y=4/3 −1
x=2/3
y=1 1/3 −1
x=2/3
y=1/3
x=2/3
19 gru 17:28
ASIULKA: oki juz probuje
19 gru 17:29
fajny: źle podstawiłaś
y=2x−1
4x−3=2−y
y=2x−1
4x−3=2−(2x−1)
y=2x−1
4x−3=2−2x+1
19 gru 17:30
fajny: źle podstawiłaś
y=2x−1
4x−3=2−y
y=2x−1
4x−3=2−(2x−1)
y=2x−1
4x−3=2−2x+1
19 gru 17:30
ASIULKA: (x−y):2 −2y : 3=2,5
3x : 2 + 2y=0
z tego rownania wysło mi coś całkiem dziwnego
y=−7,5+ 3/7 x
y= −3x/4
/ oznacza kreskę ulamkowa
19 gru 17:35
ASIULKA: zastanawiałam sie nad tym ale cos mi zle wychodziło
19 gru 17:36
ASIULKA: tam powinnam to wymnożyc

bo przeciez jest znak minusa
19 gru 17:38
fajny: 3(x−y) − 4y = 15 ⇒ 3x − 3y − 4y = 15 ⇒ −7y = 17 − 3x ⇒ y = 3/7 x−17/7
3x + 4y = 0 ⇒ 4y = −3x ⇒ y = −3/4 x
czyli drugie miałaś dobrze
19 gru 17:46
ASIULKA: JUZ SOBIE WSZYSTKO POMIESZAŁAM... DOCZEGO TO SIE TYCZY?
19 gru 18:00
fajny: to jest to przekształcenie
pierwsze nie do końca dobrze ci wyszło...
drugie miałaś dobrze
19 gru 18:05
ASIULKA: AHA OKI

BO TAK ZGUBIŁAM 3
OK ALE JAK MAM TO TERAZ ZILUSTROWAC
19 gru 18:11
fajny: tabelka, podstawiasz 3 różne iksy, zaznaczasz je w układzie i łączysz prostą
19 gru 18:15
ASIULKA: ROBIE TAK TABELKA Z X I Y WYPISUJE DOWOLNE X I OBLICZAM Y. ALETO NA JEDNYM UKŁADZIE BEDA DIE
LINIE
19 gru 18:33
fajny: tak, dla każdego równania rysujesz jedną prostą, więc wypadną ci 2 proste na układ. punkt
przecięcia tych prostych powinien byc rozwiązaniem układu
19 gru 18:35
ASIULKA: AHA TO JUZ WSZYSTKO WIEM

BARDZO CI DZIEKUJE
19 gru 18:49
ASIULKA: JESCZE MAM JEDNO OSTATNIE PYTANIE... CHODZI O TO CO MIPOPRAWIŁEŚ I ZAZNACZYŁEŚ NA CZERWONO.. TO
POWINNAM TO WYMNOŻYC SKORO ZLE TO ZROBILAM

2−(2x−1) SKORO TAM JEST MINUS CZY TYLKO OPUSCIC
NAWIAS ZE ZMIANA ZNAKU
19 gru 18:51
fajny: opuścic ze zmianą znaku:
−(2x−1) = −2x+1
19 gru 18:58
ASIULKA: ok teraz juz chybawszystko rozumiem
19 gru 19:00
fajny: cieszę się
19 gru 19:03
ASIULKA: niestety mamjeszcze jedno pytanie jak mam zrobic z tym układem sprzecznym

tak samo

?
19 gru 19:26
fajny: tak samo przekształcasz równania, i też rysujesz 2 proste w układzie, tylko, że one nie powinny
się przeciąć
19 gru 19:27
ASIULKA: oki tak zrobiłam

a w takim układzie to nie powinno byc czasem tak...
2x−y=1
4x−3=2−y
−y=1−2x /*(−1)
4x−3=2−y
y=−1=2x
4x−3=2−(−1+2x)
y=−1+2x
4x−3=2−1−2x
czy moze jakos inaczej
19 gru 20:03
fajny: jak chcesz rozwiązać graficznie, to nie podstawiaj z jednego do drugiego
z obu wylicz y
19 gru 20:10
ASIULKA: nie najpier chce rozwiazać algebraicznie tylko utknełam w tym punkcie
19 gru 20:11
fajny: znowu tam źle podstawiasz. powinno być:
y=−1+2x
4x−3=2−(−1+2x)
y=−1+2x
4x−3=2+1−2x
19 gru 20:14
ASIULKA: rozwiazaniem bedzie x=1 i y=1
19 gru 20:16
ASIULKA: i czy to co mi tu wyjdzie powinno byc własnie tym punktem przeciecia
19 gru 20:18
fajny: tak, tak powinno wyjść
19 gru 20:26
ASIULKA: a mogłbys mi powiedziec jakie jest punkt przeciecia dla takiego rownania
(x−y):2 −2y : 3=2,5
3x : 2 + 2y=0
19 gru 20:34
fajny: policzyłaś to już przecież
19 gru 20:44
ASIULKA: no własnie z rysuku wychodzi mi inaczej a z obliczen algebraicznych inaczej. całe 9 pozostałych
wyszło mi ok tylko to jedno
19 gru 20:51
fajny: tam wychodziły jakieś takie ułamkowe wyniki, więc może coś na rysunku po prostu masz
niedokładnie
mi wychodzi x = 20/7, y = −15/7
19 gru 20:57
ASIULKA: czyli całkiem inne niz mi w obu przypadkach. z wyliczen algebraicznych wychodzi mi y =−1 4/11
x=1 9/11
19 gru 21:01
fajny: poszukaj, może błąd gdzieś masz
19 gru 21:03
ASIULKA: z przeksztalcen wychodz mi tak y= −2 1/7+ 3/7x i y= 3/4x
19 gru 21:05
ASIULKA: juz chyba licze to z 10 raz
19 gru 21:05
fajny: no to odpuść sobie − jak wszystkie pozostałe masz dobrze, to chyba nic ci się nie stanie...
19 gru 21:07
ASIULKA: w sumie masz racje

tylko mnie to dziwi

ale dziekii tobie juz wszystko rozumiem
19 gru 21:10
ASIULKA: jestes naprawde bardzo fajny
19 gru 21:10
fajny: nie ma sprawy
19 gru 21:11
ASIULKA: naprawde bardzo Ci dziekuje

mało kto poświeciłby mi tyle czasu majac przy tym tyle
cierpliwosci
19 gru 21:42