obliczenie
Ola: f(1−√2)= −2 * (1−√2)2 + 1*(1−√2) +3 − 5
jaki wynik?
19 gru 16:12
fajny: po prostu wykonaj te działania
19 gru 16:13
Ola: wyszlo mi 1−√2, dobrze?
19 gru 16:15
R.W.16l: A podaj wzór funkcji przed podstawieniem 1−p[2}
19 gru 16:17
R.W.16l: Czekaj, czekaj, już nic nie piszę
19 gru 16:18
Ola: −2x2 +1 *x +3−5
x=1−√2
19 gru 16:25
fajny: −2 * (1−√2)2 + 1*(1−√2) +3 − 5 = −2(1−2√2+2) + 1 − √2 − 2 = −6 + 4√2 − √2 −1 =
3√2 − 7
jak widać, niedobrze...
19 gru 16:25
Ola: skad tam −6. Nie mam sily, zaly dzien robienia matmy juz mnie przeroslo ; (
19 gru 16:28
fajny: stąd: −2(1−2√2+2) = −2(3−2√2) = −6 +4√2
19 gru 16:32