funkcja
Ola: wykres funkcji g jest symetryczny do wykresu funkcji kwadratowej f(x)=−2(x−3)(x+2) zwgledem osi
OY. napisz wzor funkcji g.
19 gru 16:10
R.W.16l: Wzgledem osi OY? czyli g(x)=f(−x)
oblicz f(−x)
i z głowy
19 gru 16:16
Ola: f(−x) czyli?
wedlug mnie to powinno byc −2(x+3)(x−2)
ale nie mam takiej odp
19 gru 16:24
Godzio:
powinno być bez minusa, wyciągnęłaś z obu nawiasów − więc one zmieniają się w +
19 gru 16:25
R.W.16l: czyli powinno być tak:
−2(−1)[(x+3)(x−2)]=−2(x+3)(x−2)
a nie
−2(−1)(x+3)(−1)(x−2)? w sumie racja
19 gru 17:01
Ola: czyli jaki bedzie w koncu wynik?
19 gru 17:07