wielomiany
onaaa;): hej mam problem z zadaniem a jutro piszę z tego spr.
sprawdź, czy liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W(x). jeśli tak, określ krotność tego
pierwiastka
W(x)=6x3+3x2+10x+5 r=−12
19 gru 16:07
fajny: liczysz W(r):
W(−1/2) = −6/8 + 3/4 − 10/2 + 5 = 0 ⇒ r jest pierwiastkiem wielomianu W(x)
teraz musisz policzyć krotność − w tym celu dzielisz W(x) przez (x−r):
W(x) : (x+1/2) = 6x2 + 10
i znowu sprawdzasz, czy r jest pierwiastkiem nowego wielomianu W1(x):
W1(−1/2) = 6/4 + 10 ≠ 0
skoro r nie jest pierwiastkiem W1(x), to musi to być pierwiastek jednokrotny
wszystko jasne?
19 gru 16:20
onaaa;): dzięki

spoko już czaję o co chodzi
19 gru 16:22