19 gru 16:02
Święty: pomnoż na krzyż
19 gru 16:03
nimkaa: ale pamietaj o dziedzinie!
19 gru 16:04
misia: hmm a moze mi ktos bynajmniej jeden przyklad pokazac?
19 gru 16:06
Tragos: a)
Dziedzina: 2x + 6 ≠ 0
2x ≠ −6
x ≠ −3
D = R / {−3}
x − 3 = 4x + 12
−3x = 15
x = −5
19 gru 16:06
nimkaa: 2x+6≠0
x≠−3
x−3=2(2x+6)
x−3=4x+12
−3x=15
x=−5
19 gru 16:07
ala: pomnozylam na krzyz i wyszlo :
4x+12=x−3
3x+15=0
3(x+5)=0
x= −5
słowa bynajmniej nie można uzywać w takim znaczeniu jak to napisalas

uzywa sie go przy
zaprzeczeniach w zdaniu np : bynajmniej nie umialam zrobic zadania z matematyki
pozdrawiam
19 gru 16:09
fajny: ala, myślę, że tam miało być "przynajmniej" tylko misia nie trafiła w odpowiednie klawisze
19 gru 16:14