pomocy
Ola: Iloczyn pierwiastkow rownania (x−3)(x+4)=(x−3)(2x−10) wynosi ?
Jak to bliczyc?
19 gru 15:51
bart: x+4=2x−10
x=14
ale nie wiem czy dobrze wszystko przepisalas
19 gru 15:55
fajny: najpierw doprowadzasz do tego, żeby po jednej stronie było 0:
(x−3)(x+4)−(x−3)(2x−10)=0
przekształcasz do postaci iloczynowej:
(x−3)((x+4)−(2x−10))=0
(x−3)(x+4−2x+10)=0
(x−3)(−x+14)=0
−(x−3)(x−14)=0
(x−3)(x−14)=0
liczysz pierwiastki:
x−3=0
x=3
x−14=0
x=14
no i wreszcie liczysz iloczyn pierwiastków:
3*14 = 42
19 gru 15:57
fajny: @bart, nie możesz dzilić przez (x−3), bo tracisz jeden pierwiastek
19 gru 15:57
bart: nie doczytalem
19 gru 16:00
Ola: skad to sie wzielo?
19 gru 16:02
fajny: Ola, wszystko jasne?
19 gru 16:03
Ola: DZIEKUJE FAJNY
19 gru 16:04
kasia: (x−3)(x+5)(x−2):2−x
6 mar 18:33