Proszę o pomoc!
Adam: Proszę o pomoc w zadaniu, nie wiem jak rozwiązać to zadanie jestem kompletnie zielona z
ostrosłupów:(
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny, w którym każda krawędz ma długość a.
Oblicz:
a) wartośc kąta między krawedzia boczna a podstawą
b)wartośc kąta między ścianą boczną a podstawą
c)długość wysokości ostrosłupa
d)pole powierzchni całkowitej e)objętość
19 gru 15:35
dero2005:

oznaczenia
a − krawędzie podstawy i boków − dane
h
s − wysokość sciany bocznej
h − wysokość
d − przekątna podstawy
α − kąt między ścianą boczną a podstawą
β − kąt między krawędzią boczną a podstawą
d = a
√2
| d2 | |
| = cos β = d2a = a√22a = √22
|
| a | |
β = 45°
Z prawego trójkąta
h =
√a2−a24 =
a2√3 h = a√32 cm
z lewego trójkąta
| | h | |
tg α = |
| = u[2h}{a} = √3
|
| | a2 | |
α = 60°
h
s =
a√32
P
c = pole powierzchni calkowitej
P
c = a
2 + 4*
a*hs2 Pc = a2(1+√3) cm2
V − objętość
V =
a2*h3 V = a3*√36 cm3
19 gru 16:20