matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice funkcji
danio:
pomocy
!
nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać
tgsin3x
3
lim (x −> 0) =
. odpowiedź:
ln(1+5x)
5
19 gru 15:31
Godzio:
0
podstawiając 0 otrzyma się
więc można z de hospitala
0
1
* cos3x * 3
cos
2
sin3x
3
* cos0
cos
2
0
3
lim
x→0
=
=
5
1 + 5x
5
5
19 gru 15:55
danio:
dziękuję ślicznie!
19 gru 16:30