....
Julka: To jest wywalone w kosmos.... Rozwiąż nierownosc: 2log22cosx +1/2log2(4cos2x)≤2
19 gru 15:13
think: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| (log2(4cos2x) = |
| (log24 + log2cos2x) = |
| log24 + |
| log2cos2x = |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
|
| log24 + |
| *2log2cosx =... |
| | 2 | | 2 | |
zastosuj podstawienie log
2cosx = t → ponieważ dziedzina to 0 < cosx ≤ 1 to t ∊(−
∞,0>
19 gru 15:17
Godzio:
cosx > 0 ⇒ x ∊ ...
| | 1 | |
2log22cosx + |
| (log24 + log2cos2x) ≤ 2 |
| | 2 | |
2log
22cosx + 1 + log
2cosx ≤ 2 log
2cosx = t
2t
2 + t − 1 ≤ 0
rozwiąż tą nierówność
19 gru 15:18