Umie ktos?
Julka: Albo to.. Dla jakich wartosci parametru α rownanie (2cosα−1)x
2−2x+cosα=0 ma 2 rozne
pierwiastki

α nalezy <0;2π>
19 gru 15:00
Godzio:
Δ > 0 ⇒ 4 − 4(2cos2α − cosα) = −8cos2α + 4cosα + 4 > 0
2cos2α − cosα − 1 > 0 cosα = t ∊ <−1,1>
2t2 − t − 1 > 0
rozwiązuj dalej
19 gru 15:04
Julka: Ok,ok,dzięki
19 gru 15:07
Julka: Ej,a jeszcze zapytam. Jak wylicze juz z delty i przyrownam to wychodzi cosα=1 lub cosα=−1/2 to
mam narysowac wykres i odczytac czy jeszcze cos kombinowac z tym
19 gru 20:01
Godzio:
rozwiązujesz w t a dalej podstawiasz do cosinusa
Δ = 1 + 8 = 9
| | 1 | |
−1 ≤ cosα < − |
| −− teraz rozwiąż tą nierówność |
| | 2 | |
19 gru 20:03
Julka: No tak,ale to z wykresu chyba mozna odczytac,po prostu narysowac,tak? Bo jak to inaczej
rozwiazac..
19 gru 20:06
Godzio:
Jak kto woli
19 gru 20:10