Ciągi !
Inna: Suma dwudziestu początkowych kolejnych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 4 dają
resztę 1 ?
19 gru 14:53
Święty: a1=5
a2=9
a3=13
r=4
a20=?
S20=?
19 gru 15:03
fajny: a czemu nie a1=1?
19 gru 15:06
Inna: To i tak nie wychodzi. Powinno być 780.
19 gru 15:10
Marcin lechia: ja wiem przepraszam, nie poprawnie zapisalem
19 gru 15:24
Święty: fajny, ma rację powinno być:
a1=1
a2=5
a3=9
...
19 gru 15:24
fajny: nie korzystając ze wzoru na sume ciągu:
mamy cos takiego:
(0*4+1) + (1*4+1) + (2*4+1) + (3*4+1) + ... + (19*4+1) = 4(0+1+2+...+19) + 20 = 4*190 + 20 =
760+20 = 780
rozumiesz?
19 gru 15:24
Inna: Rozumiem.
19 gru 15:29