matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Czy ktos pomoze?
Julka:
Dla jakich wartosci parametru α suma kwadratów różnych pierwiastków równania x
2
−2xsinα−cos
2
α=0 jest równa 3
19 gru 14:53
Godzio:
Δ > 0 ⇒ 4sin
2
α + 4cos
2
α = 4 > 0 dla α ∊ R x
1
2
+ x
2
2
= (x
1
+ x
2
)
2
− 2x
1
x
2
= 4sin
2
α + 2cos
2
α = 2(2sin
2
α + cos
2
α) = 2(sin
2
α + 1) = 3 2sin
2
α − 1 = 0 −(1 − 2sin
2
α) = 0 −cos2α = 0 cos2α = 0
π
2α =
+ kπ
2
π
1
α =
+
kπ
4
2
19 gru 14:58
Julka:
Dzekuje
19 gru 15:01
Julka:
*dziekuje
19 gru 15:01