Logarytmy
Wurek24: Logarytmy
log
5 1000 − log
5 8 = 3
log
3 6 * log
6 9 = 2
7
2log73 = 9
| | 1 | |
log |
| (z indeksem dolnym) (x+2) = −4 |
| | 2 | |
36
x − 7 * 6
x + 6 = 0
19 gru 14:41
nimkaa: mhmmm a jakie jest polecenie tegoż zadania?
19 gru 14:46
Wurek24: Oblicz
19 gru 14:50
nimkaa: to w tych pierwszych trzech nie mam zadnego x wiec nie wiem co mam obliczyc...
to sa rownania L=P (czyli lewa stona rowna sie prawej) nie ma tu co do liczenia...
4 przykład rozwiazujesz np z definicji logarytmu czyli logab=c ⇔ ac=b
w 5 zamieniasz 36x w 62x i podstawiasz zmienna t za 6x i masz zwykle rowanie kwadratowe
ktore rozwiazujesz
19 gru 15:06