funkcje wykładnicze
ja: jak to ugryźć:
11x−7 = 177−x ?
19 gru 14:35
nimkaa: gryziesz to tak:
11
x−7 = 17
−(x−7)
(11*17)
x−7=(11*17)
0
x−7=0
x=7
19 gru 14:42
ja: dzięki

to już przejadłam

Ale jeszcze jest problem z podobnym zadaniem, mianowicie:
15
2x+4=3
3x*5
4x−4
Mogę ponownie liczyć na pomoc?
19 gru 14:51
nimkaa: jasne juz pisze
19 gru 14:53
nimkaa:
(3*5)
2x+4 = 3
3x * 5
4x−4
3
2x+4 * 5
2x+4 = 3
3x * 5
4x−4
3
2x+4 −3x = 5
4x−4−2x−4
3
−x+4=5
2x−8
wyciągasz −2 przed nawias i robisz tak jak przy przykładzie pierwszym
Czy mi sie wydaje czy masz jutro kolosa z matmy na inzynierii ;>
19 gru 15:01
ja: nie, nie wydaje Ci się

A co, Ty też?
No i dzięki, teraz będę wiedziała jak takie zad. robić
19 gru 15:03