Zadania z parametrem
JokeMaster: Witam jutro poprawiam kartkówkę z zadań wymiernych i mam problemy z zadaniami z parametrem o
następującej treści:
1). Dla jakich wartości parametru m wykresy funkcji f i g nie mają punktów wspólnych ?
F(x)= (M−3)/x g(x)= x+m
2).Dla jakich wartości parametru m funkcja f jest funkcją kwadratową vo najmniejszej wartości
większej od 1?
F(X)=(m−2)x2 +(m−5)x+2
Odpowiedzi książki:
1. M∊(−6;2)
2.M∊(3;11)
I teraz moje pytanie jak to policzyć?
19 gru 14:34
JokeMaster: Tylko nie mówcie że nikt nie ma pojęcia jak to zrobić, bo się naprawde załamię.
19 gru 15:12
Godzio: D = R − {0}
x
2 + mx − m + 3 = 0
żeby nie było punktów wspólnych to:
Δ < 0
m
2 + 4m − 12 < 0
(m + 6)(m − 2) < 0
m ∊ (−6,2)
zad. 2
a > 0
q > 1
19 gru 15:15
JokeMaster: Mogę zapytać skąd się bierze m2 + 4m − 12 < 0
19 gru 15:31
Godzio: A jak się liczy deltę ?
19 gru 15:52
JokeMaster: B2 − 4 ac.
19 gru 15:57
JokeMaster: Oooh teraz zrozumiałem wielkie dzięki.
19 gru 15:58
Godzio:
19 gru 16:01