prawdopodobieństwo-zadania POMOCY!!!
emes: jutro mam wazny sprawdzian z prawdopodobienstwa,a jak dla mnie to najtrudniejszy dzial jakiego
kiedykolwiek sie uczylam.:( bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu ponizszych zadan, bo nie mam
zielonego pojecia jak do tego podejsc
zadanie 1. Opisz zbior zdarzen elementarnych doswiadczenia losowego polegajacego na dwukrotnym
rzucie monetą.
zadanie 2. Rzucamy dwiema szesciennymi kostkami. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze na obu
kostkach bedzie ta sama liczba oczek?
zadanie 3. Wypisz wlasnosci prawdopodobienstwa. Co oznacza ∅?
zadanie 4.W pudelku znajduje sie 5 kul bialych i 3 czarne. Wyciagamy z niego jedna kule,
odkladamy ja i losujemy druga kule. Oblicz prawdopodobienstwo, ze wyciagniemy tyle tych samych
kolorów.
zadanie 5.Podaj przyklad doswiadczenia losowego i opisz zbior zdarzen elementarnych tego
doswiadczenia.
zadanie 6. Sposrod 15 kul ponumerowanych liczbami od 1 do 15losujemy jedna kule. Jakie jest
prawdopodobienstwo, ze numer wylosowanej kuli jest liczba parzysta?
zadanie7. W dwóch pudelkach sa losy loteryjne. W pierwszym pudelku jest 50 losow, w tym 10
wygrywajacych. W drugim pudelku jest 80 losow w tym 20 wygrywajacych. Rzucamy kostka do gry,
jesli wypadnie jedynka (1) ciagniemy los z pierwszego pudelka, w pozostalych wypadkach
ciagniemy z drugiego pudelka . Oblicz prawdopodobienstwo na wyciagniecie losu wygrywajacego?
Dobrzy , madrzy ludzie....... w Was moja ostatnia nadzieja!
19 gru 14:06
emes: błagam pomóżcie......
19 gru 14:24
Godzio:
Zad. 1 W pierwszym rzucie możesz otrzymać 2 wyniki w drugim także więc twój zbiór zdarzeń to:
2
2 = 4
Zad. 2 A ∊ { (1,1) (2,2) (3,3) (4,4) (5,5) (6,6) } = 6 |Ω| = 6
2 = 36
19 gru 14:27
Godzio:
Zad. 6
A ∊ {2,4,6,8,10,12,14} = 7
|Ω| = 15
19 gru 14:30
emes: dziękuje Ci bardzo Godzio, kazde rozwiazane zadanie mi sie przyda
dzieki jeszcze raz
19 gru 14:48
emes: czy ktoś jest w stanie rozwiązać resztę zadań?
bardzo prosze......
19 gru 14:53
fajny: 4) pewna niejasność: "odkładamy ją" ma tutaj znaczyć "odkładamy ją na bok", czy odkładamy ją
spowrotem do pudełka"?
5) np. rzut kostką sześcienną; zbiór zdarzeń elementarnych: wypadnie "1", wypadnie "2",
wypadnie "3", wypadnie "4", wypadnie "5", wypadnie "6" − w sumie 6 możliwych zdarzeń
7) prawdopodobieństwo losowania z pierwszego pudełka (na kostce sześciennej wypadnie "1"):
P
1=1/6,
prawdopodobieństwo losowania z drugiego pudełka: P
2=5/6
prawdopodobieństwo wylosowania losu wygrywającego z 1. pudełka: P
A=10/50=1/5
prawdopodobieństwo wylosowania losu wygrywającego z 2. pudełka: P
B=20/80=1/4
prawdopodobieństwo wyciągnięcia losu wygrywającego:
P = P
1*P
A + P
2*P
B = 1/6*1/5 + 5/6*1/4 = 1/30 + 5/24 = 4/120 + 25/120 = 29/120
mam nadzieję, że nigdzie sie nie pomyliłem...
19 gru 15:19
emes: dziekuje Wam bardzo!
19 gru 15:22