Oblicz krawędzie
ToMCio: Proszę o pomoc

.Wyznacz długość krawędzi graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego o polu
powierzchni bocznej S
b=36cm
2 i objętości V=27
√3.
19 gru 13:24
Tadeo: popracuj ToMcio .... skoro prawidłowy to w podstawie sześciokąt ... z sześciu trójkątów
rownobocznych. Wzór na pole trójkąta równobocznego razy wysokośc .... i masz objętość.
A pole pow bocznej .... bok trójkąta razy wysokośc razy sześć .... i finito

Prosty układzik
19 gru 14:06
mrn:
V = 6 * pole trojkata równobocznego ( czyli a2 √3 / 4) * h
Jak nie dasz rady to daj znac mi wyszło:
bok a = 3
wysokość h = 2
19 gru 14:26