rozwiąż na czynniki
karol: witam, mógłby mi ktoś rozwiązać taki przykład?
rozwiąz na czynniki:
x4+6x3+16x2+32x
19 gru 13:23
karol: rozłóż*
19 gru 13:34
Godzio:
x przed nawias, a w nim:
x3 + 4x2 + 2x2 + 8x + 8x + 32 = x2(x + 4) + 2x(x + 4) + 8(x + 4) = (x + 4)(x2 + 2x + 8)
x(x + 4)(x2 + 2x + 8)
19 gru 13:41
grabarz: x4+4x3+2x3+16x2+32x
x3(x+4)+x(2x2+16x+32)
x3(x+4)+x(x+4)2
(x3+x)(x+4)3
x(x2+1)(x+4)3
19 gru 13:44
zorro:

1. x przed nawias
x(x
3 +6x
2+16x+32)
2. jeden czynnik już mamy (x), teraz to z nawiasu hornera liczymy i wychodzi:
x(x+4)(x
2+2x+8)
(x
2+2x+8) Δ<0 nie rozkłada się
czyli: czynnik 1) x=0
czynnik 2) x=−4
19 gru 13:44