liczby zespolone
Paweł: Witam mam taką prośbę czy ktoś pomógłby mi z takim zadankiem :
Jakimi geometrycznie zbiorami na płaszczyźnie są następujące zbiory liczb zespolonyh :
a){z: |z| =1}
b) {z: z(sprzężone ) < 1}
z góry dziękuje za pomoc
19 gru 13:00
nimkaa:

podpunkt a
19 gru 13:16
nimkaa:

podpunkt b, co do tego nie mam 100%pewnosci
19 gru 13:29
JeyAr:

zsprz=a−bi zatem:
a−bi<1
chyba tak to będzie....prosta na rysunku przecina oś b w −1 a oś a w 1
19 gru 13:45
JeyAr: chyba źle zrozumiałem treść zadania.....Zaraz spróbuję sie poprawić...

!
19 gru 14:08
JeyAr:

Liczba sprzężona do Z to punkcik w układzie współrzędnych odbity symetrycznie wzgędem osi a.
Jeśli Z=a+bi to sprzZ=a−bi a ponieważ ma to być <1 to chyba chodzi o takie rozwiazanie
żeby odl między Z a sprzZ była mniejsza od 1.....Prosta u góry to b=1/2 na dole b=−1/2
19 gru 14:12
JeyAr: tak na 99%
19 gru 14:13