ennnnneeee:): oblicz wartośc wyrażenia sin x+ cos x / 2sin x - 3cos x wiedząc , że x∈(0,π/2) i tg x= 2
prosze o pomoc
19 sty 17:36
ola: podziel licznik i mianownik przez cosx
19 sty 21:04
puma:
tak jak podpowiada Ola ....
można podzielić bo cos x≠o dla x€(0, π/2)
19 sty 21:11
nocek:
pomogę Ci! dzielimy licznik i mianownik przez cosx bo cosx ≠0
L --- licznik M --- mianownik
L=( sinx +cosx)/cosx = sinx/cosx + cosx /cosx = tgx +1
M= (2sinx - 3cosx)/cosx = 2sinx/cosx - 3cosx /cosx= 2tgx - 3
ponieważ tgx =2 z warunku zad. to
L= 2 +1= 3 M= 2*2 - 3= 1
to L/M = 3/1= 3
odp; wartość tego wyrażenia jest równa 3
20 sty 02:59